Vanliga frågor
När du ska börja ge blod kan många frågor dyka upp. Hur ofta ska du ge blod? Och hur mår du efteråt?
Vanliga frågor om blodgivning
Kan jag bli blodgivare?
Svar: Om du är mellan 18 till 6o år och minst väger 50 kg är chanserna stora att du kan bli blodgivare. Det finns däremot tillfällen då du inte ska ge blod. Tala med din blodgivarcentral för mer information.
Hur blir jag blodgivare?
Svar: För att bli blodgivare är det bäst om du besöker din närmsta blodgivarcentral. De kommer där kunna ge dig all information som du behöver veta för att bli blodgivare. Du kommer få fylla i en hälsodeklaration och ta blodprover. Dessutom kommer en sjuksköterska tala om för dig vad det innebär att vara blodgivare. Cirka fyra veckor efter ditt första besök kommer du att få en kallelse till din första blodgivning.
Hur ofta ska jag ge blod?
Svar: Kvinnor kan ge blod tre gånger per år. Män som har mer blod i kroppen kan ge fyra gånger per år.
Hur mycket blod ger jag varje gång?
Svar: De gånger du lämnar blod brukar du tappas på ungefär 4,5 dl. Det vill säga ungefär en tiondel av allt blod som du har i kroppen.
Hur mår jag efter att jag lämnat blod?
Svar: De flesta känner ingenting efter att de lämnat blod. Däremot kan vissa känna sig lite trötta. Efter blodgivningen brukar man få smörgås och kaffe. Dessutom erbjuder blodgivningscentralen järntabletter till dig som lämnat blod.
Kan jag träna efteråt?
Svar: Lätt träning och motion går bra, men du bör undvika hårdintensiv träning då du kan prestera sämre i upp till en vecka efter blodgivningen.
Hur lång tid tar det?
Svar: Det brukar inte ta längre än tio minuter att lämna blod.
Hur lång tid tar det tills jag har lika mycket blod i kroppen igen?
Svar: Kroppen producerar ständigt nytt blod och det tar ungefär en månad tills det att du har lika mycket blod i kroppen igen efter en blodgivning.