Så går blodgivningen till

Om du passar som blodgivare får du en remiss till en blodgivningscentral. Själva blodgivningen tar bara tio minuter. Efteråt blir du ofta bjuden på kaffe, smörgås och järntabletter. Och får pluspoäng på karma-kontot.


Blodgivning – du räddar liv

blodgivningBlod kan inte tillverkas på konstgjord väg och därför är blodgivningen så viktig.

Får en kallelse

Efter att du har gjort ditt första besök på en blodgivningscentral så kommer ditt blod att kontrolleras. Om du passar som blodgivare får du en kallelse för blodgivning inom fyra veckor.

Hur ofta och hur mycket?

Räkna med att det tar en halvtimme att lämna blod. Själva blodgivningen tar bara tio minuter men du får också fylla i en blankett när du är där och visa upp din legitimation.

Vid varje blodgivning lämnar du ungefär 4,5 dl blod, vilket är ungefär en tiondel av allt blod du har i kroppen. Men redan efter en månad har din kropp återbildat allt blod igen.

Kvinnor lämnar blod tre gånger per år, män kan lämna blod fyra gånger per år.

Tänka på efter blodgivningen

De flesta känner inte av att de har lämnat blod, medan vissa kan bli lite trötta. Blodgivningscentralen bjuder dock oftast på smörgås, kaffe och järntabletter.

Du kan gå tillbaka till jobbet som vanligt, men helst ska du inte träna extremt hårt samma dag som du har lämnat blod.

När blodet används

Blod behövs oftast i samband vid operationer eller i behandlingar av olika sjukdomar. Nuförtiden brukar du få ett sms när det blod som du har lämnat har använts.