Blodbrist hotar julhelgen

Blodcentralerna har stängt under jul- och nyårshelgerna och blodgivare reser bort. Landets blodcentraler varnar nu för att lagren kan bli låga inför det nya året och på flera håll i landet råder redan blodbrist.


Man som donerar blodÖver 100 000 svenskar får varje år blodtransfusioner och för en tredjedel av dem är det en livsavgörande behandling. I Sverige finns 380 000 registrerade blodgivare och donationer brukar räcka till, men med en liten marginal. När blodcentralerna stänger ner över julhelgens röda dagar och blodgivare reser bort på semester är blodcentraler över hela landet oroliga för att reserverna ska ta slut.

Storstadsregionerna med stora sjukhus har störst behov samt vid specialistmottagningar för cancervård och förlossningsavdelningar. I städer som Gävleborg och Linköping råder dock redan blodbrist.

Donerat blod håller i sex veckor medan blodplättar bara kan förvaras i fem till sju dagar. Därför kan situationen bli ännu mer kritisk i januari när de nuvarande reserverna har sinat.

”För att klara julhelgerna behöver vi påminna landets blodgivare att ge blod inför jul och nyår, främst blod i de stora blodgrupperna A och O”, säger Ulrika Ljung, presskontakt för landets blodcentraler till TT.